… ja mitä niistä sanoo verottaja?
Tontut kurkkivat tähän aikaan vuodesta ikkunoista ihan erityisen ahkerasti ja näkevät firmojen työntekijöitä ja omistajia juhlatunnelmissa. Ajankohtaista onkin siis pohtia, mitä kaikkea tämän hilpeän juhlakauden kuluista voikaan vähentää verotuksessa? Tässä tekstissä avaan selkokielellä kimurantteja verokiemuroita ja toivon, että tästä on teille apua oman firman pikkujouluja suunnitellessa! Samat ohjeet ovat sovellettavissa myös muihin yrityksen yhteisiin virkistystilaisuuksiin ja pätevät siis myös pikkujoulukauden ulkopuolella.

Tuloverolaissa todetaan, että henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ovat verovähennyskelpoisia, kun ne ovat:
- Virkistystoiminnaltaan tavanomaiset
- Suunnattu koko henkilökunnalle
- Kustannuksiltaan kohtuulliset
- Työnantajan järjestämät
Pikkujoulujuhlien tulee siis olla kustannuksiltaan kohtuulliset ja tavanomaiset. Juhlien järjestämistiheydenkin tulee olla tavanomainen. Euromääräistä rajaa ei kuluille ole verottajan toimesta asetettu, mutta kulujen tulee olla yhtä osallistujaa kohden kohtuulliset.
Juhlien tulee myös olla suunnattu koko henkilökunnalle ja näin ollen ketään ei saa jättää ulkopuoliseksi. Palkansaajien lisäksi henkilökuntaan voidaan lukea myös palkattomat harjoittelijat, hallituksen jäsenet sekä johtoporras. Poikkeuksena vähennyskelpoisiin pikkujouluihin mainittakoon, että toiminimiyrittäjä ei voi järjestää vähennyskelpoisia pikkujoulujuhlia yksikseen, sillä se nähtäisiin etuna yksin yrittäjälle itselleen.
Livenä vai etänä, ja entäs puolisot?
Verotuksessa yritys voi vähentää pikkujoulujen tilavuokran, ohjelman, syömiset ja juomiset sekä yhteisen kuljetuksen. Tavanomaisiin pikkujouluihin voivat tietenkin osallistua myös työntekijöiden puolisot, mutta heidän kulunsa ovat vähennyskelpoisia vain osittain. Oman firman pikkujouluja suunnitellessa kannattaa kysyä tarkennuksen tarvittaessa omalta kirjanpitäjältä, joka tuntee yrityksesi kuin omat taskunsa ja antaa tarkat, yksilöidyt ja yrittäjälle kullanarvoiset neuvot.
Huomioitavaa on myös se, että yritys voi halutessaan tai tartuntatautitilanteen niin vaatiessa pitää etäpikkujoulut, jolloin työntekijöille voidaan toimittaa ruoat ja juomat kotiin. Tässäkin tapauksessa pikkujoulukulut ovat myös verotuksessa vähennyskelpoisia. Tärkeää etäpikkujoulujen tarjoilussa on se, että ruoat ja juomat tulee tosiasiallisesti toimittaa työntekijöille – lahjakortti ei käy. Ruoka- ja juomalahjakortit eivät siis ole verovähennyskelpoisia, vaan ne ovat työntekijöille veronalaista palkkatuloa.
”Ho, ho, hoo! Onko täällä kilttejä työntekijöitä?”
Jos yritys tahtoo myös muistaa työntekijöitään lahjoilla ja mielii vähentää lahjakulut verotuksessa, on syytä muistaa muutama asia. Verokarhu on suopea, kun lahjoja annetaan vuosittain enintään 100 euron arvosta (sisältäen arvonlisäveron), eikä työntekijä saa itse valita lahjaansa. Lahja ei myöskään voi olla veronalaiseen palkkatuloon rinnastettava, eli lahjakortit ja raha ovat poissa vähennyskelpoisten lahjojen valikoimasta.
Yritys voi muistaa lahjoilla myös yhteistyökumppaneitaan, mutta verotuksen näkökulmasta on tärkeää linjanveto mainoslahjan ja edustuslahjan välillä. Mainoslahjojen arvo on vähäistä (enintään 50 euroa) ja ne tulee antaa samanaikaisesti ja samanlaisena usealle eri vastaanottajalle. Usein mainoslahjan tunnistaa siitä, että on painettuna tai muuten näkyvillä yrityksen nimi ja logo. Mainoslahjat ovat siis verotuksessa vähennyskelpoisia ja niistä saa myös vähentää arvonlisäveron. Edustuslahja sen sijaan on yksilöidympi ja arvokkaampi lahja ja verotuksessa saa vähentää 50% sen arvonlisäverottomasta hinnasta.
Jotta vähennyskelpoiset kulut tulee varmasti vähennettyä verotuksessa, niin hyvä apu kuittien toimittamiseen on eTasku, jolloin kuitit saa kuvattua älypuhelimella samantien ja toimitettua kirjanpitäjälle ilman, että kuitteja pitää etsiä hiki hatussa lompakosta jälkikäteen.
Näiden neuvojen myötä toivotan Tilikamujen puolesta kaikille hilpeän verovähennyskelpoisia pikkujouluja!

Rempseesti, mutta ammattitaidolla teidän,
Matti Härkönen
Kirjanpitäjä
Tilikamut Oy