Tilikamut - Firman pikkujoulut

Työnantaja voi monella tavoin houkutella taitavimpia osaajia palkkalistoille. Työntekijöille voidaan luvata hyviä etenemismahdollisuuksia uralla, joustavuutta työaikoihin, itsenäisyyttä työtehtäviin ja kilpailijoita parempaa rahapalkkaa. Tässä tekstissä esittelemme joitain luontoisetuja, sillä myös niitä tarjoamalla voi työmarkkinoilla luoda kilpailuetua muihin yrityksiin nähden.

Tekstissä käytetään paljon sanaa ”verovapaa”, joten avataan ensin sitä termiä. Eli jos työntekijän bruttopalkka on 2500 €/kk ja hän saa siihen vielä päälle 100 €/kk verovapaita luontoisetuja, lasketaan verot edelleen tuosta 2500 eurosta. Käytännössä joillain luontoiseduilla voi siis olla isokin rahallinen hyöty vuositasolla.

Etätyö mahdollistaa luontoisetujen tehokäytön

Korona-aika on monissa yrityksissä lisännyt etätyön määrää ja monet tahot ovatkin sitä mieltä, täysin entisenlaiseen työskentelytapaan tuskin on paluuta. Etätyön tekeminen vaatii usein onnistuakseen internetyhteyden ja työnantajan kustantamana se on verovapaa etu. Tässä tapauksessa on tietenkin muistettava, että jos internetyhteyden kanssa samassa paketissa on viihdepaketteja, ovat ne veronalaista etua.

Internetyhteyden kautta saatiinkin aikaan hieno teknologinen aasinsilta, joka johtaa meidät puhelinliittymien äärelle. Työnantaja voi tarjota työntekijälleen puhelimen ja siihen liittymän, mutta kyseessä ei ole täysin verovapaa etu. Tällaisen puhelinedun verotusarvo on 240€ vuodessa eli kuukausitasolla 20€. Huomioitavaa tässä edussa on se, että nykyään liittymillä pystyy ostamaan myös matkalippuja ja muita palveluita, jotka puolestaan eivät sisälly puhelinetuun, vaan ne tulisi lisätä työntekijän palkkaan.

Töihin pyörällä tai bussilla

Yksi eniten viime vuosina näkyvyyttä saanut etu on ollut polkupyöräetu, sillä vuonna 2021 tästä edusta tuli verovapaa aina 1200 euroon asti. Näin ollen polkupyöräedun arvo kuukautta kohden saa olla maksimissaan 100 €, jotta työntekijä saa sen verovapaana. Huomioitavaa tässä on se, että Verohallinnon ohjeistuksen mukaan itse polkupyörä ja kypärä kuuluvat tähän verovapaaseen etuun, mutta esimerkiksi pyörään asennettava erillinen matkamittari nähdään muuna veronalaisena etuna. Tärkeää on myös huomata, että verovapaa etu syntyy vain silloin, kun työntekijällä on käyttöoikeus pyörään, mutta hän ei omista sitä. Jos työnantaja antaa polkupyörän omistuksen työntekijälle, kyseessä on palkaksi katsottava veronalainen etu.

Hieman tuohon edelliseen liittyvä etu on myös matkalippuetu. Työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti vuodessa enintään 3400 euron arvoisen henkilökohtaisen joukkoliikenteen matkalipun työpaikan ja asunnon välistä matkaa varten. Edellä mainittuihin polkupyöriin tämä liittyy sillä tavalla, että mikäli työntekijän käytössä on myös polkupyöräetu, saa näiden kahden edun yhteismäärä saa olla enintään 3400 euroa vuodessa. Eli käytännössä: Jos polkupyöräetua annetaan (maksimimäärä) 1200 euroa vuodessa, niin tällöin matkalippuetua voi saada verovapaasti 2200 euroon saakka.

Harkiten hyvä tulee

Etujen osalta on myös syytä olla tarkkana, sillä Verohallinnon sivuilla mainitaan esimerkiksi kesämökkiedun olevan verovapaata henkilökuntaetua, kunhan etu on yhtä lailla kaikkien työntekijöiden käytössä. Kuitenkin kovin usein etenkin pienissä osakeyhtiöissä, verokarhu lopulta murahtaa ja kaataa maksut osakkaiden syliin.

Edellä pureuduttiin vain joihinkin luontoisetuihin, sillä koko listan läpikäyminen syventävästi tekisi tästä allekirjoittaneelle lievästi sanoen pitkän projektin. Syventävä lista löytyy verottajan sivuilta. Tästä päästiinkin jälleen siihen, kuinka tärkeää yrityksellä  on olla juuri omaan yrityksen asioihin syventynyt, yritystoiminnan läpikotaisin tunteva oma kirjanpitäjä! Kun sinulla on hyvä kirjanpitäjä (ja mikäli haluat käyttää aikaasi johonkin mahdollisesti mukavampaan, kuin verokiemuroiden pähkäilyyn) voit aina rimpauttaa hänelle ja kysyä lisää siitä, millaisia etuja yrityksesi työntekijät voisivat saada käyttöönsä verovapaasti.

Toivottavasti tekstistä on teille apua. Minäkin koen nyt ansainneeni verovapaan pilkkireissun, joten tänään Matti löytyy jäältä!

Rempseesti, mutta ammattitaidolla teidän,

Matti Härkönen
Kirjanpitäjä
Tilikamut Oy